Some Biological Aspects of Bigeye Scad, Selar crumenophthalmus from Bangaa Faru, Maldives - Nik Fadzly; Shaza Adeeb; Amir Shah Ruddin Md Sah (Tropical Life Sciences Research, 2017)
In this paper, we studied some biological aspects of bigeye scad, Selar crumenophthalmus from Maldives. The fish sample was collected from the local fish market at Bangaa Faru, Male, Maldives. The length of the samples were ranged from 7.7cm to 24.5cm (mean value = 16.85 ±2.82cm) in fork length. Body weight ranged between 8g to 255.6 g (mean value = 87.76± 40.41g). The exponent values (b slope) of length-weight relationship of S. crumenophthalmus are 2.9838 for females and 2.7687 for males; indicating negative allometric growth pattern for both sexes. Synchronous reproductive behavior was observed in both sexes and a pronounced peak of Gonadosomatic index was observed in females in January 2013. It is estimated that length at first maturity (L50) for females is at 19.39cm FL and for males at 21.76cm FL. Our result also suggest that big eye scad have a reduced swimming capability, resulting the species to be easily caught. Careful planning and management should be implemented to prevent the big eye scad from being overfished. Dalam makalah ini, kami mengkaji beberapa aspek biologi daripada big eye scad (Selar crumenophthalmus) dari Maldives. Sampel ikan dikumpulkan dari pasar ikan tempatan di Bangaa Faru, Male, Maldives. Panjang sampel adalah antara 7.7 cm hingga 24.5 cm (nilai min = 16.85±2.82 cm) mengikut panjang garpu. Berat badan berkisar antara 8 g hingga 255.6 g (nilai min = 87.76±40.41 g). Nilai eksponen (cerun b) hubungan berat badan S. crumenophthalmus adalah 2.9838 untuk betina dan 2.7687 untuk jantan; menunjukkan corak pertumbuhan alometrik negatif bagi kedua-dua jantina. Tingkah laku pembiakan selari diperhatikan dalam kedua-dua jenis jantina dan puncak indeks Gonadosomatic yang diperhatikan pada ikan betina pada bulan Januari 2013. Dianggarkan bahawa panjang pada kematangan pertama (L50) bagi ikan betina adalah pada 19.39 cm FL dan bagi ikan jantan pada 21.76 cm FL. Keputusan juga mencadangkan bahawa big eye scad mempunyai keupayaan renang berkurangan, menyebabkan spesies mudah ditangkap. Perancangan dan pengurusan yang teliti perlu dilaksanakan untuk mengelakkan masalah mata yang terlalu besar.