Temperature Influence on Emergence Success and Swimming Speed for In-Situ Nesting for Chelonia mydas in Penang Island, Malaysia - Sarahaizad Mohd Salleh; Shahrul Anuar Mohd Sah; Ahmed Jalal Khan Chowdhury (Tropical Life Sciences Research, 2019)
he study was performed in Penang Island, Malaysia from October 2013 to March 2015. This is the first study performed by using the in-situ incubation method, and the eggs were incubated naturally at Kerachut. As the in-situ procedure is not advisable to be performed due to risk from eggs poachers and predator disturbance, only nine nests were incubated. Three objectives were formulated: First, to determine the influence of sand temperature on the hatching success and emergence success. Second, to evaluate the effects of sand temperature on hatchlings swimming speed, and third, to observe the pattern of hatchling emergence between day-time and night-time. The result shows that there is significant correlation between hatching success and emergence success on the sand temperature, and also a significant correlation between sand temperature and swimming speed. Furthermore, the study identified that the hatchling emerges during night-time rather than day-time, and the percentage was 94.18%, 80.67% and 78.05%, based on observation from Day 1 until Day 3. The overall mean hatchlings straight carapace length was 40.80 mm ± 5.08, mean hatchlings straight carapace width was 31.78 mm ± 4.55, and mean hatchlings weight was 20.5 g ± 1.22. For future conservation, first, the sample size of in-situ nests is suggested to be increased because the result from the study provides a new knowledge, and widens the scope of the research by including the study on hatchlings locomotors performance (crawling performance and self-righting performance). Second, additional study on the relationship between surroundings water temperatures on the swimming speed performance is also suggested. This paper provides basic knowledge for the first research of in-situ nesting in Penang Island, and the recommendation may benefit the management of the Kerachut Turtle Conservation Centre. Kajian ini dijalankan di Pulau Pinang, Malaysia dari Oktober 2013 hingga Mac 2015. Kajian dijalankan dengan menggunakan kaedah pengeraman sarang in-situ, dan telur dieram secara semulajadi di pantai Kerachut. Disebabkan kaedah in-situ tidak begitu digalakkan kerana risiko kecurian telur dan gangguan haiwan pemangsa, hanya sembilan telur dibenarkan untuk dieram. Tiga objektif telah dibentuk: pertama, kajian mengenai penentuan pengaruh suhu tanah ke atas keberjayaan penetasan, dan ke atas keberjayaan anak penyu sampai ke permukaan sarang. Kedua, kajian mengenai penilaian pengaruh suhu tanah ke atas kesan tahap kepantasan renang anak penyu, dan ketiga, kajian pantauan ke atas corak keberjayaan anak penyu sampai ke permukaan sarang di antara waktu siang dan waktu malam. Keputusan menunjukkan terdapat signifikasi korelasi di antara keberjayaan penetasan dan suhu tanah, dan di antara keberjayaan anak penyu sampai ke permukaan sarang dan suhu tanah. Di samping itu, terdapat signifikasi korelasi di antara suhu tanah dan tahap kepantasan renang anak penyu. Tambahan, kajian keberjayaan anak penyu sampai ke permukaan sarang menunjukkan bahawa anak penyu lebih terarah untuk muncul pada waktu malam berbanding waktu siang, dan peratusannya adalah 94.18%, 80.67% dan 78.05%, berdasarkan tinjauan dari hari pertama hingga hari ketiga. Purata keseluruhan panjang lurus karapas anak penyu adalah 40.80 mm ± 5.08, lebar lurus karapas anak penyu adalah 31.78 mm ± 4.55, dan berat anak penyu adalah 20.5 g ± 1.22. Untuk tujuan pemuliharaan pada masa hadapan, pertama, kami mencadangkan saiz sampel kajian sarang in-situ ditambah untuk tujuan ketepatan keputusan kerana kajian ini memberikan maklumat baru, dan meluaskan kajian dengan menambahkan kajian mengenai ciri-ciri tingkah laku lokomotor anak penyu (tahap kepantasan merangkak dan tahap kepantasan membalikkan sendiri). Kedua, kami mencadangkan kajian mengenai hubung kait di antara suhu air persekitaran dengan tahap kepantasan renang anak penyu. Kertas ini memberikan maklumat asas mengenai kajian pertama sarang in-situ di Pulau Pinang, dan cadangan yang diberikan mungkin akan memberikan kebaikan untuk tujuan pengurusan Pusat Konservasi Penyu Pantai Kerachut.