Metabarcoding of Parasitic Wasp, Dolichogenidea metesae (Nixon) (Hymenoptera: Braconidae) That Parasitizing Bagworm, Metisa plana Walker (Lepidoptera: Psychidae) - Aqilah Sakinah Badrulisham; Muhammad Abdul-Latiff Abu Bakar; Badrul-Munir Md. Zain; Shukor Md-Nor; Mohd-Ridwan Abd Rahman; Nur Syafika Mohd-Yusof; Madihah Halim; Salmah Yaakop (Tropical Life Sciences Research, 2022)
Microbiome studies of the parasitoid wasp, Dolichogenidea metesae (Nixon) (Hymenoptera, Braconidae) are important because D. metesae has potential as a biological control agent to suppress the pest, Metisa plana Walker (Lepidoptera, Psychidae). Three field populations of parasitic wasps with different Integrated Pest Management (IPM) practices to control M. plana collected from Perak state (Tapah) and Johor state (Yong Peng and Batu Pahat districts) in Peninsular Malaysia were studied. Bacterial community composition and structure were analysed using ? and ? diversity metrics. Proteobacteria (83.31%) and Bacteroidetes (6.80%) were the most dominant phyla, whereas unknown family from order Rhizobiales was the most abundant family found in all populations followed by Pseudomonadaceae. Family Micrococcaceae was absent in Tapah. Rhizobiales gen. sp. and Pseudomonas sp. were abundant in all populations. Pearson’s correlation analysis showed the strongest correlation between individuals of Batu Pahat and Yong Peng (r = 0.89827, p < 0.05), followed by Tapah and Yong Peng with r = 0.75358, p < 0.05 and Batu Pahat and Tapah (r = 0.69552, p < 0.05). We hypothesise that low diversity and richness in Tapah might be due to direct and indirect effect of insecticides application. This preliminary data was the first study to do inventory of the microbiomes in the gut of the D. metesae. Kajian mikrobiom ke atas spesies penyengat parasitoid, Dolichogenidea metesae (Nixon) (Hymenoptera, Braconidae) adalah penting kerana spesies ini berpotensi sebagai agen kawalan biologi untuk mengawal spesies perosak, Metisa plana Walker (Lepidoptera, Psychidae). Tiga populasi penyengat parasitoid yang mengaplikasikan Pengurusan Perosak Bersepadu (IPM) yang berbeza untuk mengawal M. plana iaitu daripada negeri Perak (Tapah) dan negeri Johor (Yong Peng dan Batu Pahat) di Semenanjung Malaysia telah dikaji. Komposisi dan struktur komuniti bakteria telah dianalisis menggunakan metrik kepelbagaian ? dan ?. Proteobacteria (83.31%) dan Bacteroidetes (6.80%) merupakan filum yang paling dominan, manakala famili yang tidak diketahui daripada order Rhizobiales ialah famili yang paling melimpah ditemui dalam kesemua populasi diikuti oleh Pseudomonadaceae. Famili Micrococcaceae didapati tidak hadir di populasi Tapah. Rhizobiales gen. sp. dan Pesudomonas sp. adalah paling melimpah di dalam semua populasi. Analisis korelasi Pearson menunjukkan korelasi yang paling tinggi di antara individu daripada Batu Pahat dan Yong Peng (r = 0.89827, p < 0.05) diikuti oleh Tapah dan Yong Peng dengan nilai r = 0.75358, p < 0.05 dan Batu Pahat dan Tapah (r = 0.69552, p < 0.05). Kami menghipotesis bahawa kepelbagaian dan kelimpahan yang rendah di Tapah mungkin disebabkan oleh kesan langsung dan tidak langsung penggunaan racun serangga. Data awalan ini merupakan kajian pertama yang melakukan inventori mikrobiom ke atas usus D. metesae.