PHYSIOLOGICAL AND IMMUNOBLOT ANALYSES OF A NITRIC OXIDE SYNTHASE (NOS)-LIKE PROTEIN OF PEA (PISUM SATIVUM L.) - Wong M Y; Huang J S; Davis E L (Tropical Life Sciences Research, 2006)
Nitric oxide (NO) functions as a signal molecule in different biological processes in plants, including disease resistance. Its production is related to nitric oxide synthase (NOS). The application of chemicals that induce systemic resistance in plants did not induce NOS activity in pea, suggesting that NO functions upstream of salicylic acid (SA) in the signaling pathway of defense responses in plants. NOS activity was induced in both the incompatible and compatible interactions of pea with Ralstonia solanacearum and Pseudomonas syringae pv pisi, respectively, between 3 h to 6 h post-infiltration, indicating that NOS was involved in both resistance and disease development responses in pea. Antibodies raised against mammalian NOS did not have specificity in detecting a NOS-like protein in pea, suggesting that the pea NOS-like protein could be structurally different from mammalian NOS, and immunodetection of a plant NOS-like protein must be conducted with caution and verified with functional assays. Nitrik oksida (NO) berfungsi sebagai molekul signal dalam pelbagai proses biologi tumbuhan, termasuk rintangan terhadap penyakit. Pengeluaran NO adalah berkaitan dengan nitrik oksida sintase (NOS). Penyemburan bahan kimia yang merangsang rintangan sistemik dalam tumbuhan tetapi tidak merangsangkan aktiviti NOS pada kacang manis (pea) mencadangkan bahawa NO berfungsi pada sebelah atas molekul asid salisilik (SA) dalam rangkaian signal respons pertahanan tumbuhan. Aktiviti NOS telah dirangsangkan dalam kedua-dua interaksi tidak serasi dan serasi kacang manis masing-masing dengan Ralstonia solanacearum dan Pseudomonas syringae pv pisi, antara 3 jam dan 6 jam pos-inokulasi. Ini menunjukkan NOS terlibat dalam kedua-dua respons rintangan dan perkembangan penyakit dalam kacang manis. Antibodi terhadap NOS mamalia didapati tidak cukup spesifik untuk mengesan suatu protein seperti NOS kacang manis dan ini mencadangkan bahawa protein seperti NOS kacang manis mungkin berbeza struktur daripada NOS mamalia, serta pengesanan protein seperti NOS pada tumbuhan menggunakan kaedah antibodi patut dilakukan dengan cermat dan disahkan dengan aktiviti pencerakinan NOS.