THE EFFECT OF FLOODING ON SEED GERMINATION OF WEEDY RICE (ORYZA SATIVA COMPLEX, LOCALLY CALLED PADI ANGIN) UNDER PLANT HOUSE CONDITION - Zainal Abidin Abd. Hamid; Mashhor Mansor; Azmi Man (Tropical Life Sciences Research, 2007)
Plant house experiment was carried out to determine the effects of time and depth of flooding on the survival and growth of weed Oryza sativa complex (weedy rice). Data showed that time and depth of flooding had significant effects on the survival and growth of weedy rice. Moist and saturated soils favored the survival and growth of weedy rice. Higher seed germinations were found when the seed grew under saturated and 2.5 cm depth of flooding at 21 Days After Seeding (DAS). However, almost all treatments were significantly reduced by depth of flooding. When flooding was delayed until seven days, only plant height was significantly lower at all treatments. A further delay of flooding showed a similar trend of all treatments. Evidently, appropriate water management particularly on timing and depth of flooding are very important factors for controlling weedy rice growth in rice ecosystem. This will help to plan for a proper procedure in weed management due to its infestation in ricefields, and initial step to overcome it. Kajian di dalam rumah tumbuhan telah dilakukan untuk menentukan kesan-kesan daripada masa dan kedalaman pembanjiran terhadap kemandirian dan pertumbuhan biji benih Oryza sativa complex (padi angin). Data menunjukkan bahawa masa dan kedalaman pembanjiran memberikan kesan yang signifikan ke atas kemandirian dan pertumbuhan padi angin. Percambahan biji benih tertinggi diperoleh apabila biji benih ditanam dalam keadaan tepu dan dengan kedalaman pembanjiran 2.5 cm pada 21 Hari Lepas Tabur (HLT). Namun, hampir semua rawatan menunjukkan pengurangan yang signifikan terhadap kedalaman pembanjiran. Apabila pembanjiran dilewatkan sehingga tujuh hari, hanya ketinggian tumbuhan menunjukkan pengurangan yang signifikan terhadap semua rawatan. Jelas bahawa pengurusan air yang bersesuaian terutamanya terhadap masa dan kedalaman pembanjiran merupakan faktor-faktor yang mustahak untuk mengawal pertumbuhan padi angin dalam ekosistem sawah padi. Ini akan membantu perancangan prosedur yang teratur dalam pengurusan rumpai berkenaan serangannya terhadap padi angin di sawah padi yang merupakan langkah terawal untuk mengatasi masalah ini.