Freshwater Fishes of Gunung Jerai, Kedah Darul Aman: A Preliminary Study - Amir Shah Ruddin Md Shah; Zarul Hazrin Hashim; Shahrul Anuar Mohd Sah (Tropical Life Sciences Research, 2009)
A total of 37 fish species from 14 families were observed during surveys conducted from January to March 2005 at 8 selected streams near the Gunung Jerai Forest Reserve. The list includes two species (Rasbora trilineata and Systomus partipentazona) that were visually identified at the lower part of the Sungai Teroi stream. Single specimens of Leiocassis micropogon, Clarias macrocephalus and Hampala macrolepidota were also obtained at certain sampling stations. Devario regina and Systomus binotatus were the most abundant species at all sampling stations. However, the list is still incomplete as the study was carried out over a short time period and there are large areas that have not yet been surveyed. The presence of exotic species (Carassius auratus) at Sungai Badak indicates anthropogenic influences. Therefore, a long-term monitoring program for Gunung Jerai Forest Reserve streams should be planned and carried out to assess the impacts of future development on fish biodiversity and water quality. Sejumlah 37 spesies ikan yang terdiri daripada 14 famili telah direkodkan dalam persampelan 8 sungai di Hutan Simpan Gunung Jerai bermula Januari hingga Mac 2005. Spesies yang tersenarai ini termasuklah Rasbora trilineata dan Systomus partipentazona yang dikenalpasti melalui pemerhatian di bahagian hilir Sungai Teroi. Hanya satu spesimen spesies Leiocassis micropogon, Clarias macrocephalus dan Hampala macrolepidota telah berjaya disampel di stesen terpilih. Spesies Devario regina dan Systomus binotatus merupakan dua spesies yang banyak serta boleh ditemui di kesemua stesen penyampelan. Walau bagaimanapun senarai spesies ini masih lagi tidak lengkap disebabkan banyak lagi kawasan yang belum disampel. Kehadiran spesies eksotik (Carassius auratus) di Sungai Badak menunjukkan gangguan manusia telah mempengaruhi diversiti ikan tempatan. Oleh yang demikian, satu pemantauan jangka panjang untuk melihat perubahan biodiversiti ikan dan kualiti air di Hutan Simpan Gunung Jerai perlu dirancang dan dilaksanakan akibat aktiviti pembangunan masa depan.