The Stability of rRNA in Heat-killed Salmonella enterica Cells and Its Detection by Fluorescent In Situ Hybridisation (FISH) - Udaya Sanjeewa Kumara Rathnayaka; Sudip Kumar Rakshit (Tropical Life Sciences Research, 2010)
Differentiation of viable cells from non-viable cells is a major concern in the detection of foodborne microbial pathogens. Fluorescent in situ hybridisation (FISH) has been utilised as a promising method in this regard. The ability of FISH to differentiate viable cells from non-viable cells depends on the rapid degradation of rRNA in non-viable cells. In our work, Salmonella enterica that were heat-killed at 80°C, 100°C and 121°C were examined for the presence of rRNA using FISH at various times ranging from 5 minutes to 48 hours after heat treatment. rRNA was detected by FISH in heat-killed bacteria for 12 hours, 3 hours and 1 hour after treatment at 80°C, 100°C and 121°C, respectively. These results indicate that there is a correlation between temperature and stability of rRNA in heat-killed bacteria. In conclusion, FISH was determined to be a suitable method for differentiation of viable cells from non-viable cells, especially for samples subjected to extreme heat. Pembezaan sel-sel berdaya hidup daripada yang bukan berdaya hidup merupakan satu perkara yang amat membimbangkan dalam proses pengesanan patogen mikrob dalam makanan. Fluorescent in situ hybridisation (FISH) telah digunakan sebagai satu cara pengesanan yang berpotensi. Kebolehan FISH untuk membezakan sel berdaya hidup daripada yang bukan berdaya hidup bergantung pada degradasi secara rapid rRNA dalam sel-sel bukan berdaya hidup. Dalam kajian ini, Salmonella enterica yang dimatikan pada suhu 80°C, 100°C dan 121°C telah diperiksa untuk kehadiran rRNA menggunakan FISH pada pelbagai jarak waktu iaitu dari 5 minit hingga 48 jam, selepas dikenakan rawatan haba. rRNA telah dikesan oleh FISH dalam bakteria yang telah dimatikan, selama 12 jam, 3 jam dan 1 jam selepas dikenakan rawatan haba pada 80°C, 100°C dan 121°C masing-masing. Keputusan ini menunjukkan bahawa terdapat korelasi antara suhu dan kestabilan rRNA dalam bakteria yang dimatikan menggunakan rawatan haba. Secara kesimpulan, FISH ialah satu teknik yang sesuai untuk membezakan sel-sel berdaya hidup daripada yang bukan berdaya hidup, terutamanya untuk sampel-sampel yang dikenakan suhu yang tinggi.