Bird Species Composition and Feeding Guilds Based on Point Count and Mist Netting Methods at The Paya Indah Wetland Reserve, Peninsular Malaysia - Mohamed Zakaria,; Muhammad Nawaz Rajpar , (Tropical Life Sciences Research, 2010)
A comparison study was conducted to determine the bird species composition, relative abundance, species diversity and feeding guilds based on point count (PC) and mist netting (MN) at the Paya Indah Wetland Reserve (PIWR), Peninsular Malaysia. A total of 13872 bird observations belonging to 100 species and 38 families were recorded using the PC method over 15 consecutive months, and a total of 1478 bird individuals belonging to 65 species and 33 families were captured using the MN method over 1260 netting hours. The results showed that Treron vernans (1723 observations; 12.42%) was the most abundant bird species using the PC method, whereas Pycnonotus goiavier (378 individuals; 25.64%) was the most abundant bird species using the MN method. The Ardeidae (9 species; 23.68%) was the most dominant family using the PC method, but the Rallidae (6 species; 18.18%) was the most dominant family using the MN method. The PC method produced higher species diversity (Shannon’s N1 = 31.22) and richness (Margalef’s R1 = 10.42) than MN, whereas the MN method produced higher species evenness (McIntosh’s E = 0.86) than the PC method. Frugivore/insectivore comprised of bulbuls, orioles, pigeons and starlings was the most dominant feeding guild in both methods (PC = 27.81% and MN = 32.88%). In contrast, carnivore was the rarest feeding guild in both methods (i.e. PC = 0.17% and MN = 0.20%). These findings indicate that the PC method is more efficient and produces better results than the MN method. Kajian perbandingan berdasarkan kaedah point count (PC) dan penjaringan kabut [mist netting (MN)] telah dijalankan untuk menentukan komposisi spesies burung, kepadatan diversiti spesies dan kumpulan pemakanan di Rezab Paya Indah Wetland (PIWR), Semenanjung Malaysia. Sejumlah 13872 pemerhatian burung daripada 100 spesies dan 38 famili telah direkodkan menggunakan kaedah point count sepanjang 15 bulan berturutan dan sejumlah 1478 individu burung daripada 65 spesies dan 33 famili telah ditangkap menggunakan kaedah penjaringan kabut selama 1260 jam jaringan. Keputusan menunjukkan bahawa Treron vernans (1723 pemerhatian; 12.42%) adalah yang paling tinggi kepadatannya menggunakan kaedah point count manakala Pycnonotus goiavier (378 individu; 25.64%) adalah yang paling tinggi kepadatannya menggunakan kaedah penjaringan kabut. Ardeidae (9 spesies; 23.68%) merupakan famili yang paling dominan dalam kaedah point count manakala Rallidae (6 spesies; 18.18%) adalah famili yang paling dominan dalam kaedah penjaringan kabut. Kaedah point count menghasilkan diversiti (Shannon’s N1 = 31.22) dan kekayaan spesies (Margalef’s R1 = 10.42) yang lebih tinggi manakala kaedah penjaringan kabut menghasilkan keserataan spesies (McIntosh’s E = 0.86) yang lebih tinggi. Frugivor/insektivor yang merangkumi merbah, dendang, punai dan perling merupakan kumpulan pemakanan yang paling dominan dalam kedua-dua kaedah (point count = 27.81% dan penjaringan kabut = 32.88%). Sebagai perbandingan, karnivor yang merangkumi helang (cth. lang) adalah kumpulan pemakanan yang paling kecil menggunakan kedua-dua kaedah (cth. point count = 0.17% dan penjaringan kabut = 0.20%) di kawasan kajian. Kajian ini menunjukkan kaedah point count adalah lebih efisien dan menghasilkan keputusan yang lebih baik berbanding kaedah penjaringan kabut.