The Influence of Habitat Structure on Bird Species Composition in Lowland Malaysian Rain Forests - Mohammad Saiful Mansor,; Shahrul Anuar Mohd Sah , (Tropical Life Sciences Research, 2012)
Bird surveys were conducted in the Bukit Kepala Gajah limestone area in Lenggong, Perak from July 2010 to January 2011. The study area was divided into three zones: forest edge, forest intermediate and forest interior. A point-count distance sampling method was used in the bird surveys. The study recorded 7789 detections, representing 100 bird species belonging to 28 families. Pycnonotidae, Timaliidae and Nectariniidae were the dominant families overall and showed the highest number of observations recorded in the study area whereas Motacillidae showed the fewest observations. The bird species were grouped into three feeding guilds: insectivores, frugivores and others (omnivores, carnivores, nectarivores and granivores). The species richness of insectivorous birds differed significantly among the forest zones sampled (Kruskal-Wallis: ?=0.05, H=10.979, d.f.=2, p=0.004), with more insectivorous birds occurring in the forest interior. No significant differences were found among the zones in the species richness of either the frugivore guild or the composite others guild. Kajian burung telah dijalankan di kawasan batu kapur Bukit Kepala Gajah di Lenggong, Perak, dari Julai 2010 hingga Januari 2011. Kawasan kajian telah dibahagikan kepada tiga zon: pinggir hutan, perantaraan hutan dan pedalaman hutan. Kaedah persampelan jarak point count telah digunakan dalam kajian ini. Sejumlah 7789 pemerhatian telah direkodkan, mewakili 100 spesies-spesies burung daripada 28 famili. Pycnonotidae, Timaliidae dan Nectariniidae adalah famili dominan dan menunjukkan bilangan pemerhatian yang tertinggi dalam kawasan kajian, manakala Motacillidae menunjukkan bilangan pemerhatian yang paling sedikit. Spesies-spesies burung telah dikelaskan kepada tiga kumpulan pemakanan: pemakan serangga, pemakan buah dan lain-lain (pemakan segala, pemakan daging, pemakan madu dan pemakan bijirin). Kekayaan spesies burung-burung pemakan serangga adalah berbeza secara signifikan antara zon-zon hutan yang dikaji (Kruskal-Wallis: ?=0.05, H=10.979, d.f.=2, p=0.004), dengan burung-burung pemakan serangga lebih banyak dijumpai di pedalaman hutan. Tiada perbezaan yang signifikan dijumpai antara kekayaan spesies di zon-zon hutan sama ada kumpulan pemakan buah atau gabungan kumpulan pemakanan yang lain-lain.