Length-weight and Length-length Relationship of Longsnouted Catfish, Plicofollis argyropleuron (Valenciennes, 1840) in the Northern Part of Peninsular Malaysia - Nor Aziella Mohd Rosli,; Mansor Mat Isa, (Tropical Life Sciences Research, 2012)
Scanty information exists pertaining to the length-weight relationship (LWR) and length-length relationship (LLR) parameters of longsnouted catfish, Plicofollis argyropleuron in lotic systems throughout the northern part of Peninsular Malaysia. It is vital to reveal these biological properties of P. argyropleuron in Kuala Muda and Merbok estuary for future management and to increase knowledge about this fish stocks. The fish samples were randomly collected in the estuary area of Kuala Muda and Merbok, Kedah for 10 months from March 2009 to December 2009. The values of the exponent b in the LWR equations (W = aLb) were approximately 3, indicating an isometric growth with high correlation coefficient (r2). The value of LLR (r2>0.9) indicated that they are highly significant and highly correlated. These parameters are essential for evaluating the relative condition of fish and species managements as well as their fisheries and stock assessment. Maklumat mengenai hubungan panjang-berat (LWR) dan hubungan panjangpanjang (LLR) bagi ikan duri, Plicofollis argyropleuron dalam sistem lotik di utara Semenanjung Malaysia amatlah terhad. Oleh sebab itu, kajian ini penting untuk menyiasat ciri biologi P. argyropleuron di Kuala Muda dan Merbok untuk memantapkan pengurusan sistem perikanan pada masa hadapan dan meningkatkan pengetahuan mengenai stok ikan ini. Sampel ikan dikumpul secara rawak di Kuala Muda dan Merbok, Kedah selama 10 bulan dari Mac 2009 hingga Disember 2009. Keputusan kajian ini menunjukkan bahawa nilai eksponen b daripada persamaan LWR (W=aLb) adalah menghampiri nilai tiga, yang bermaksud pertumbuhan ikan duri adalah secara isometrik dengan pekali korelasi (r2) yang tinggi. Nilai LLR (r2>0.9) menunjukkan bahawa semua jenis ukuran panjang yang digunakan adalah sangat penting dan saling berkait rapat antara satu sama lain. Justeru, parameter yang diperoleh daripada kajian ini penting untuk menganggar keadaan relatif ikan dan pengurusan spesies serta penilaian stok perikanan.