Feeding Behaviour of Cynopterus sphinx (Pteropodidae) Under Captive Conditions - Nur Juliani Shafie,; Nor Amira Rahman,; Shahrul Anuar Mohd Sah,; Nik Fadzly Nik Rosely,; Maryam Sufian, (Tropical Life Sciences Research, 2014)
We examined the olfactory and visual abilities of megachiropteran bats, Cynopterus sphinx, for discrimination of the odour and shape of the banana fruit, Musa sp. We conducted the experiments in captive conditions by offering a selection of ripe bananas, blended bananas and artificial bananas. The behaviour of the bats was observed visually, and the percentage of activity and rest, duration of the first foraging bout, number of feeding attempts and the average duration of successful attempts was recorded for each bat. The bats exhibited an increased number of visits to ripe bananas and blended banana fruits. However, the artificial fruit did not evoke any response. Our study suggests that odour cues are more important than visual cues for the location of fruits by C. sphinx. Kajian terhadap kebolehan deria bau dan visual kelawar megachiroptera, Cynopterus sphinx telah dijalankan dengan mendiskriminasi bau dan bentuk pisang, Musa sp. Eksperimen telah dijalankan di dalam kurungan dengan memberikan beberapa pilihan makanan iaitu pisang masak, pisang yang dikisar dan pisang tiruan. Kelakuan kelawarkelawar itu diperhatikan secara visual dan peratusan aktiviti dan rehat, tempoh percubaan pertama mencari makanan, bilangan percubaan untuk makan dan juga purata tempoh percubaan yang berjaya telah direkodkan bagi setiap kelawar. Kelawar-kelawar tersebut mempamerkan peningkatan pada bilangan kunjungan ke atas pisang masak dan juga pisang yang dikisar. Walau bagaimanapun, pisang tiruan tidak mengakibatkan sebarang tindakbalas. Kajian ini mencadangkan isyarat bau adalah lebih penting daripada isyarat visual untuk penentuan lokasi buah bagi C. sphinx.