A NOTE ON THE FRESHWATER ALGAE OF GUNUNG STONG, KELANTAN, MALAYSIA - Faradina Merican,; Wan Asmadi W A,; Wan Maznah W O,; Mashhor M, (Tropical Life Sciences Research, 2006)
An algal study was conducted during a scientific expedition in Gunung Stong, Jeli, Kelantan from 23 to 29 May 2003. From the study conducted, a total of 25 species were recorded from various sampling sites at different tracks. The most represented class was the Bacillariophyceae (16 species) followed by the Chlorophyceae (4 species), Cyanophyceaea (3 species) and Rhodophyceae (1 species). Results of this work will enable us to assess the ecological uniqueness of this location, which has not been studied before. The findings could be a valuable tool in assessing conservation requirements of the area. Satu kajian tentang alga telah diadakan dalam satu ekspedisi saintifik yang dijalankan di kawasan Gunung Stong, Jeli, Kelantan pada 23–29 Mei 2003. Sepanjang tempoh kajian, sebanyak 25 spesies alga telah direkodkan daripada pelbagai tempat pada trek yang berlainan. Keputusan menunjukkan kumpulan alga yang paling banyak terdiri daripada kelas Bacillariophyceae (16 spesies) diikuti oleh Chlorophyceae (4 spesies), Cyanophyceae (3 spesies) dan Rhodophyceae (1 spesies). Keputusan kajian ini akan memberi satu gambaran tentang keunikan ekologi kawasan kajian, kerana kajian terperinci belum pernah dijalankan di sini lagi. Hasil kajian juga mungkin berharga dalam mengemukakan cadangan kawasan ini sebagai satu kawasan simpan.