Cabaran Praktis Seni Elektronik dalam Era Maklumat - Hasnul J Saidon (Wacana Seni Journal of Arts Discourse, 2003)
Pentas kehidupan masa kini sentiasa bergerak dan berganjak, bergumpal dalam jaringan maklumat yang semakin dimayakan. Ruang dan para pemainnya beradu di lautan siber yang serba "bermultimedia." Seperti nenek-moyang daerah nusantara yang handal berlayar, para pewarisnya kini perlu memanggil semangat "berlayar" ini semula untuk meredah cabaran gelombang yang baru - gelombang maklumat.