Improvisasi di dalam Teater Bangsawan - Abdul Samat Salleh (Wacana Seni Journal of Arts Discourse, 2003)
Hampir semua bentuk seni teater bermula dengan improvisasi. Cerita-cerita epik naratif bermula dengan cerita lisan yang diimprovisasikan. Nyanyian dan tarian serta ritual dramatik awal yang terbentuk secara formal setelah melalui proses improvisasi yang panjang dan lama ejak di zaman Greek lagi. Di dalam adegan-adegan komedi di dalam teater Greek dan Romawi, berasakan improvisasi. Paling ketara teater commedia dell'arte dari Itali adalah seratus peratus dilaksanankan secara improvisasi.