Pendidikan Muzik di Malaysia: Persatuan Pendidikan Muzik Malaysia dan Persidangan Pendidikan Muzik Malaysia - Ramona Mohd Tahir (Wacana Seni Journal of Arts Discourse, 2003)
Tahun 2002 merupakan tahun yang mencatat sejarah bagi pendidikan muzik di Malaysia kerana pada tahun tersebut telah berlaku dua peristiwa penting, iaitu penganjuran Persidangan Kebangsaan Pendidikan Muzik (MusEd'02) yang pertama di Malaysia dan pelancaran Persatuan Pendidikan Muzik Malaysia (MAME). edua0dua peristiwa telah berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 1-2 Julai 2002.