Wet Paint: Jai dan Citra-Citra Barikolaj - Safrizal Shahir (Wacana Seni Journal of Arts Discourse, 2005)
.Jalaini Abu Hassan (Jai) adalah senirnan yang lebih dari 15 tahun bergumul dengan citra-citra berbeza dari apa-apa yang biasa ditanggapi sebagai sebuah catan atau lukisan dalam konteks Malaysia. Pengaruh dan reputasi Jai dalam bidang lukisan di Malaysia adalah begitu kuat sekali semenjak di awal tahun 1990-an. Pengaruh ini telah banyak merubah persepsi biasa yang dikaitkan dengan lukisan dalam senario seni rupa Malaysia. Keberanian-keberanian baru dan eksplorasi terhadap lukisan kemudiannya mula berleluasa dengan kadar yang memeranjatkan seolah-olah sebelum ini karya lukisan sebegitu rupa memang asing dan tidak pernah wujud. Hal ini sama juga seperti berleluasanya kecenderungan area besi buangan suatu ketika dulu.