Trance dalam kuda Kepang Mabuk (KKM): Suatu Manefistasi Simbolik Perjalanan Kerohanian - Mohd Kipli Abdul Rahman (Wacana Seni Journal of Arts Discourse, 2006)
Tarian yang berunsurkan trance merupakan suatu fenomena lazim yang terdapat di negara-negara Asia Tenggara terutamanya di Indonesia dan Malaysia. Tarian ini mempunyai suatu elemen spiritual yang mengamalkan prinsip mind over matter. Hal ini dapat disaksikan dalam tarian Kuda Kepang Mabuk (KKM) yang terdapat di negeri Johor, Malaysia. Sejarah asal usul tarian atau permainan KKM masih lagi kabur. Ada beberapa teori atau pendapat yang dikemukakan berkaitan dengannya sama ada menerusi cerita-cerita lisan yang dituturkan turun-temurun atau berdasarkan sejarah. Teori pertama menyatakan tarian atau permainan ini berasal dari Tanah Arab dan Parsi. Pada abad ke-13 Masihi. pelaut-pelaut Jawa yang pernah ke Timur Tengah dikatakan membawa batik tarian ini untuk diperkenalkan kepada masyarakat Jawa. Tarian ini merupakan gambaran telatah perwira-perwira Arab di bawah pimpinan Sayidina Ali menunggang kuda ketika berperang menentang musuh Islam (Dewan Budaya 1982).