Alat Muzik dan Lagu dalam Muzik Mek Mulung - Toh Lai Chee (Wacana Seni Journal of Arts Discourse, 2006)
Mek Mulung ialah sejenis teater rakyat yang merangkumi dialog, naratif. lakonan, tarian, nyanyian dan muzik instrumental. Menurut ahli-ahli teater Mek Mulung, seni ini berasal dari Ligor, Siam. Kini, persembahan Mek Mulung dimainkan oleh sekumpulan penduduk yang bermastautin di perkampungan Kampung Baru Wang Tepus, Jitra di bahagian utara Kedah Darul Aman.