MATAHATI-For Your Pleasure: Signifikasi Catan di Malaysia? - Safrizal Shahir (Wacana Seni Journal of Arts Discourse, 2008)
Pameran kumpulan seniman Matahati yang bermula pada bulan Februari sehingga April 2008, adalah pameran terbesar dalam tempoh 15 tahun penubuhan kumpulan tersebut. Selain Galeri Petronas, pameran yang sama juga telah berlangsung serentak di Galeri Annexe, House of Matahati dan 12 Art Space. Dari segi nada dan strategi, pameran ini juga mungkin boleh menggemakan gaya dan budaya pameran biannual atau triannual yang nampaknya begitu signifikan kini dalam konteks wacana dan praktis seni sezaman global. Apa yang kelihatan dalam pameran tersebut keseluruhannya adalah ciptaan seni sezaman yang meliputi pelbagai aspek persembahan berasaskan objek. Ia meliputi catan, arca dan sejumlah objek seni yang biasa dikaitkan dengan penciptaan seni sezaman seperti seni pemasangan, seni video, cetakan digital dan sejumlah bentuk seni kacukan.