Lukisan sebagai Media Ekspresi, Naratif dan Analisis bagi Kanak-Kanak - Mohammad Khizal Mohamed Saat, (Wacana Seni Journal of Arts Discourse, 2006)
Abdul Latiff Mohidin pernah mengungkapkan kata-kata ini, "Dari titik-titik ... aku melukis garisan" (Abdul Latiff Mohidin, 1988). Jika kita rnenjadikannya sebagai satu pegangan, yang jelas di sini adalab kita boleh mengandaikan bahawa bahasa lukisan merupakan sebuab bahasa yang bersifat universal. Dalarn erti kata lain ia diguna pakai oleh kebanyakan masyarakat di dunia dalam apa jua cara sekalipun untuk menyampaikan mesej atau berkomunikasi. Mungkin ini yang boleh kita ketemui persamaan itu terbadap seorang artis yang berpengalaman dalam mendidik kanak-kanak untuk mengerti dan memahami bahasa lukisan sebagai satu wadaah komunikasi dalam menyampaikan sesuatu maksud. Beliau adalah Moelyono atau lebih rnesra dengan panggilan Pak Moel Guru Nggambar di kalangan kanak-kanak di kampung halamannya di Indonesia.